Skip to content
Home » Zašto treba jesti sezonsko voće i povrće?

Zašto treba jesti sezonsko voće i povrće?

  • by
Sezonsko voće i povrće

Sezonsko voće i povrće ne samo da je ukusno, već ima i brojne zdravstvene prednosti. Kada jedete sezonske plodove, koristite svu njihovu nutritivnu vrednost, jer su ubrani u trenutku kada su najzreliji i najbogatiji hranljivim materijama.

Konzumiranjem sezonskih plodova podržavate lokalne poljoprivrednike, koji su neizostavni deo procesa berbe. Sezonski radnici za branje voća, svojom posvećenošću i trudom, omogućavaju nam da uživamo u svežem i kvalitetnom voću i povrću.

Sezonsko voće i povrće za jačanje imuniteta

Sezonsko voće i povrće ima veću koncentraciju hranljivih materija, jer se bere u punoj zrelosti, što ga čini idealnim izborom. Kada voće i povrće sazri u prirodnom okruženju, ima više vremena da upije hranljive materije iz zemlje, sunčeve svetlosti i vode, što rezultira većim sadržajem vitamina, minerala i antioksidanata.

Takvo voće i povrće je najukusnije i ima najbolju teksturu. Zato je važno da u svojoj ishrani dajemo prednost sezonskim proizvodima, kako bismo iskoristili sve benefite koje nam pružaju.

Sezonsko voće i povrće u korpi
Izvor: Canva

Sezonski proizvodi prate potrebe našeg tela

Naša tela i potrebe se menjaju zajedno sa promenama godišnjih doba. Na primer, zimi sazrevaju citrusi, a oni su bogati vitaminom C koji jača naš imunitet, baš kada nam je najpotrebniji. Uz to, tu je i zimsko povrće, poput šargarepe i celera, koje se savršeno uklapa u topli obrok.

S druge strane, leti naše telo žudi za svežinom, pa su nam tada najpotrebnije dinje i lubenice. Očigledno je da sezonski proizvodi nude baš ono što naše telo tada traži.

Lokalna proizvodnja za zaštitu životne sredine

Kupovinom sezonskog voća i povrća iz lokalnih izvora, smanjujete štetu koja nastaje transportom hrane. Kada se hrana uzgaja i kupuje lokalno, nema potrebe za dugim transportom, koji generiše emisije štetnih gasova.

Na taj način doprinosite održivom razvoju zajednice i tradicionalnih metoda uzgoja. Time podržavate očuvanje poljoprivrednog zemljišta, što je ključno za zaštitu biodiverziteta i ekosistema. Sve ovo zajedno doprinosi stvaranju zdravijeg okruženja za sve nas.

Kako uključiti sezonsko voće i povrće u ishranu?

Istražite koje su to lokalne i sezonske namirnice dostupne na vašem području, a zatim napravite listu voća i povrća koje želite da uključite u svoju ishranu. Ovo će vaš jelovnik učiniti raznovrsnijim i podržati lokalne proizvođače.

Ukoliko primetite da ste kupili više voća i povrća nego što možete pojesti pre isteka roka trajanja, iseckajte ih i zamrznite, kako biste produžiti njihovu svežinu i sprečiti bacanje hrane. Uz malo planiranja i pažljivog odabira, sezonska ishrana može postati deo vaše svakodnevice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *