Skip to content
Home » Vitamini u južnom voću

Vitamini u južnom voću

  • by
Vitamini juzno voce

Južno voće je raznolika skupina voća koje se uzgaja u toplim klimatskim područjima širom sveta. Ovo voće je često poznato po svom slatkom i sočnom okusu, te bogatstvu hranjivih materija kao što su vitamini, minerali i antioksidansi. Bogato je vitaminima i mineralima. Među najznačajnijim vitaminima koji se mogu naći u ovom voću su vitamin C, vitamin A i vitamin B6.

Vitamini u pomorandžama

Pomorandže su bogate raznim hranjivim sastojcima, uključujući i vitamine. U ovoj voćki se posebno ističu vitamini C, A i B6.

Vitamin C je verovatno najpoznatiji vitamin u pomorandžama. Jedna srednje velika pomorandža može da obezbedi do 70% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin C ima brojne važne funkcije u organizmu, uključujući poboljšanje funkcije imunog sistema, pomoć u apsorpciji gvožđa i antioksidativna svojstva koja štite ćelije od oštećenja.

Pored vitamina C, pomorandže su takođe bogate vitaminom A, folnom kiselinom i vitaminom B6. Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, vida i imunološkog sistema.

Folna kiselina igra ključnu ulogu u procesu stvaranja novih ćelija, što je posebno važno za rast i razvoj fetusa u trudnoći. Svaka osoba iz oblasti ginekologije, preporučiće folnu kiselinu trudnicama.

Vitamin B6 je važan za održavanje zdrave funkcije mozga i nervnog sistema.

Uz to, pomorandže su izvrstan izvor kalijuma, minerala koji je važan za regulaciju krvnog pritiska, kao i za zdrav rad srca i mišića.

Vitamini u limunu


Limun je citrusno voće koje je poznato po svom osvežavajućem ukusu i jakoj aromi. Osim što se često koristi u kulinarstvu, limun je takođe bogat vitaminima i mineralima koji su važni za zdravlje.

Jedan od najvažnijih vitamina u limunu je vitamin C, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i sprečavanju bolesti. Samo jedan limun sadrži oko 30-40 mg vitamina C, što predstavlja oko polovine dnevne potrebe za ovim vitaminom za odrasle osobe.

Limun takođe sadrži vitamine B kompleksa, uključujući vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin) i vitamin B6 (piridoksin). Ovi vitamini su važni za pravilan metabolizam i funkciju nervnog sistema.

Osim vitamina, limun je bogat mineralima kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum. Kalijum je posebno važan mineral koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravog srca i krvnog pritiska.

Pored vitamina i minerala, limun sadrži i druge korisne fitonutrijente, poput flavonoida i limonoida, koji imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u sprečavanju bolesti.

Uz sve navedeno, limun takođe ima detoksikacijska svojstva, što znači da može pomoći u uklanjanju toksina iz tela i podržati zdravlje jetre.

Vitamini u bananama

Banane su bogate različitim vitaminima i mineralima, uključujući i neke vitamine B skupine. Ovaj voćni plod je posebno dobar izvor vitamina B6 i vitamina C.

Vitamin B6 je važan za mnoge funkcije u telu, uključujući regulaciju raspoloženja, imunitet i sintezu crvenih krvnih stanica. Banane sadrže oko 0,5 mg vitamina B6 po srednje velikoj banani, što predstavlja oko 25% preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe.

Vitamin C je takođe važan vitamin koji pomaže u održavanju zdravlja imunološkog sistema i pomaže telu u apsorpciji gvožđa. Srednje velika banana sadrži oko 10% preporučenog dnevnog unosa vitamina C za odrasle osobe.

Uz vitamine B6 i C, banane takođe sadrže manje količine drugih vitamina, uključujući vitamine B1, B2 i B3, kao i vitamine A i E.

Vitamini u kiviju

Osim što je ukusan i osvežavajući, kivi je takođe vrlo bogat vitaminima i mineralima, što ga čini izvrsnim izvorom hranljivih materija za naše tijelo.

Kivi je poznat po svom visokom sadržaju vitamina C. U samo jednom kiviju ima oko 75% preporučene dnevne doze ovog vitamina. Vitamin C je važan za održavanje imunološkog sistema, pomaže u zaceljivanju rana, jača krvne sudove i štiti telo od oštećenja slobodnih radikala.

Kivi je takođe izvor vitamina K, koji je važan za normalno zgrušavanje krvi. Takođe pomaže u održavanju zdravih kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.

Kivi sadrži i folnu kiselinu, koja je važna za normalan rast i razvoj ćelija. Takođe je važna za trudnice jer smanjuje rizik od nekih defekata neuralne cevi kod fetusa.

Kivi sadrži manje količine vitamina E u odnosu na ostale vitamine, ali je i dalje važan za održavanje zdravog tela.

Kivi takođe sadrži manje količine drugih vitamina kao što su vitamin B6, niacin i riboflavin, koji su važni za normalan metabolizam i funkcionisanje tela.

Vitamini u ananasu

Ananas je ukusno i osvežavajuće tropsko voće koje je bogato vitaminima i mineralima. Među ovim hranljivim sastojcima, ananas sadrži neke vitamine koji su izuzetno važni za vaše zdravlje.

Prvo, ananas je bogat vitaminom C, koji igra ključnu ulogu u održavanju vašeg imunološkog sistema i održavanju zdravlja kože. Samo jedna čaša ananasa sadrži oko 80 miligrama vitamina C, što predstavlja više od 100% preporučene dnevne doze.

Drugi vitamin koji se nalazi u ananasu je vitamin B6. Ovaj vitamin pomaže u razgradnji proteina i proizvodnji neurotransmitera, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije. Takođe, vitamin B6 igra važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i regulaciji nivoa hormona.

Ananas takođe sadrži manje količine drugih vitamina, uključujući tiamin (vitamin B1) i folnu kiselinu (vitamin B9), koji su važni za funkciju nervnog sistema i stvaranje novih ćelija u telu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *