Skip to content
Home » Koje povrće psi treba da jedu

Koje povrće psi treba da jedu

  • by
Pas i bundeve

Na tržištu postoji veliki broj hrana za pse, granula, gulaša, salama sa raznim dodacima te sveže povrće nije obavezno za zadovoljenje osnovnih nutritivnih potreba, ali određene vrste povrća mogu pružiti dodatne vitamine i hranljive materije. Povrće takođe može biti korisno u ishrani gojaznih pasa kao izvor dijetalnih vlakana. Ipak, važno je izbegavati određene vrste povrća koje mogu štetiti psima. Preporučuje se davanje umerenih količina zeleniša, iako on nije esencijalan za uravnoteženu ishranu četvoronožnih ljubimca.

Batat

Batat, poznat i kao slatki krompiri, može biti koristan deo ishrane pasa. Bogat je vitaminima A, C, B6 i E, i pruža podršku imunološkom sistemu i održavanju zdrave kože i dlake. Takođe, sadrži dijetalna vlakna koja podržavaju zdravu probavu, a niska količina masti čini ih pogodnim za pse sa prekomernom težinom. Važno je da se batat kuva i ukloni kora pre nego što se ponudi psima.

Šargarepa

Šargarepa je odličan dodatak ishrani pasa zbog bogatstva nutrijenata koje pruža. Sadrži visok nivo beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A, ključan za održavanje zdravlja očiju i kože pasa. Osim toga, šargarepe su izvor vitamina K, B6 i C, kao i vlakana koja podržavaju zdravu probavu. Kuvane ili sirove šargarepe mogu biti ukusan i hranljiv zalogaj za pse, a takođe pomažu u održavanju zdravih zuba.

Grašak

Grašak je još jedna povrtna opcija koja može biti korisna u ishrani pasa. Bogat je vitaminima K, C, B1 i B6, kao i mineralima poput mangana, folata i bakra. Ovi hranljivi sastojci pružaju podršku zdravom rastu, funkciji nervnog sistema i jačanju imunološkog sistema pasa. Grašak takođe sadrži vlakna koja mogu pomoći u regulaciji varenja. Pripremljeni grašak bez dodataka soli ili začina može predstavljati ukusnu i nutritivno bogatu poslasticu za pse.

Brokoli

Brokoli može biti koristan deo ishrane pasa zbog svojih nutritivnih vrednosti. Bogat je vitaminom C, K i A, pružajući podršku imunološkom sistemu, zdravoj koži i očima pasa. Osim toga, brokoli sadrži vlakna koja podržavaju probavu. Važno je napomenuti da se brokoli najbolje služi kuvan ili sirov, bez dodataka soli ili začina.

Celer

Celer je povrće koje može biti korisno kao dopuna ishrani pasa. Niskokaloričan je i bogat vlaknima, što može podržati zdravu probavu kod pasa. Takođe, celer sadrži vitamine poput K i C, kao i minerale poput kalijuma. Ove hranljive materije doprinose održavanju zdravlja kostiju, zuba i imunološkog sistema pasa. Važno je da se celer priprema pažljivo, uklanjajući sve vlaknaste delove koji mogu izazvati poteškoće u varenju.

Karfiol

Karfiol može biti deo raznovrsne ishrane pasa, pružajući određene nutritivne benefite. Ovo povrće je izvor vitamina C, K i B6, zajedno s folatom i vlaknima. Vitamin C podržava imunološki sistem, dok vitamini K i B6 igraju ulogu u održavanju zdravih kostiju i nervnog sistema. Karfiol takođe pruža vlakna koja podržavaju zdravlje probavnog trakta.

Boranija

Boranija može biti korisna komponenta u ishrani pasa. Ovo povrće je bogato vlaknima, vitaminima C i K, kao i folatom. Vlakna podržavaju zdravu probavu, dok vitamini C i K igraju ključnu ulogu u održavanju imunološkog sistema i zdravlja kostiju pasa. Boranija takođe pruža neke minerale, uključujući mangan i gvožđe.

Bundeva

Bundeva je povrće koje može doprineti raznolikosti ishrane pasa, pružajući niz korisnih hranljivih sastojaka. Ova jesenja tikva je bogata vlaknima, vitaminima A, C i E, kao i kalijumom. Vitamin A podržava zdravlje očiju, vitamin C jača imunološki sistem, dok vitamin E deluje kao antioksidans, štiteći ćelije od oštećenja. Kalijum pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita. Kuvana ili pečena bundeva bez dodataka soli ili začina može biti ukusan i zdrav dodatak ishrani pasa.

Spanać

Spanać je lisnato povrće koje može biti dodatak ishrani pasa, pružajući nekoliko hranljivih sastojaka. Ovaj zeleni list je izvor vitamina A, C i K, folata, gvožđa i vlakana. Vitamin A podržava zdravlje očiju, vitamin C jača imunološki sistem, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i očuvanju zdravlja kostiju. Folat je važan za održavanje zdravlja nervnog sistema, a gvožđe pomaže u transportu kiseonika u organizmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *