Skip to content
Home » Dobro i “loše” voće za vaše zube

Dobro i “loše” voće za vaše zube

  • by
Zubi i voće

Previše slatkiša kvari zube, i svako od nas je to imao prilike da čuje mnogo puta tokom odrastanja. Ispostavilo se da je to donekle tačno, ali slatkiši nisu jedina stvar koja može imati ovakav efekat. Možda vam je teško da poverujete, ali postoje potpuno prirodni plodovi koji mogu da pokvare vaš savršen osmeh ako ih ne jedete na pravi način.

Voće koje pomaže vašim zubima

Sledeći plodovi mogu biti od ključnog značaja za održavanje vaših zuba jakim i čistim , posebno kada su upareni sa redovnim posetama opštem stomatologu. Imajte ih u zalihama da bi ste im pomogli da ostanu zdravi i izbegli propadanje vaših zuba.

• Hrskavo voće: Kruške i jabuke, koje imaju visok sadržaj vode, dobar su način da se smanji unos šećera iz alternativnog slatkog voća. Šećer može da erodira vaše zube, dok ga voda razblažuje i smanjuje uticaj. Voće ispunjeno vodom takođe stimuliše proizvodnju pljuvačke, što je korisno za uklanjanje svih postojećih bakterija i šećera.
• Jagode: Ovo voće je prirodni izbeljivač zuba, bogat vitaminom C, koji drži vaše desni dovoljno čvrstim da spreči infekciju.
• Grožđe, trešnje i šljive: Ovo voće takođe ima visok sadržaj vode, kao i obilje hranljivih materija koje su dobre za zdravlje vaših zuba.

Voće koje može napraviti problem

Najproblematičniji plodovi iz stomatološke perspektive su oni sa dodatkom šećera u sebi i oni koji su kisele prirode. Neumerena konzumacija ovih može da izazove velika oštećenja vaših zuba. Tako da rizikujete velike probleme sa vašim zubima do toga da zubni implanti ili proteze budu jedino rešenje.

• Citrusno voće: Limun, grejpfrut i slično, koji sadrže velike količine kiseline, generalno nagrizaju zube i povećavaju njihovu osetljivost iznad prihvatljivih nivoa. Najbolje je da ih konzumirate zajedno sa većim obrocima koji sadrže drugu hranu.
• Voćni sokovi: Sok od grejpfruta i limunada nisu samo kiseli, već su i ispunjeni dobrom količinom dodatog šećera, što povećava potencijalno oštećenje vaših zuba. Ako ne možete bez voćnog napitka, izaberite sok od pomorandže da biste smanjili štetne efekte na zube i desni.
• Suvo voće: Voće koje je sušeno je naravno izgubilo svu vodu, ali šećer koji je nekada sadržavalo je i dalje tu. Ovo voće je generalno takođe dovoljno gnjecavo da se zalepi između zuba, što otežava pristup i uklanjanje. Ako se dobro ne ukloni, moglo bi da izazove karijes za nekoliko nedelja.

Najbolje je da pokušate da se držite dalje od citrusa i suvog voća, ili barem dobro isperite usta nakon što pojedete bilo koje. Ipak, sačekajte pola sata pre pranja zuba, jer bi vam zubi odmah posle jela bili osetljivi.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *